HIFU - Nagy Intezitású Fókuszált Ultrahang

HIFU - High Intensity Focused Ultrasound 

Nagy Intenzitású Fókuszált Ultrahang 


A HIFU arclifting kezelés méltán lett népszerű úgy a külföldi, mind a hazai sztárok körében, hiszen kevés az olyan hatékony kezelés, mely allergizáló, illetve mérgező hatóanyagtól mentes és akár 1-2 óra alatt 10 évet fiatalít. A Nagy Intenzitású Fókuszált Ultrahang kezelés adott területen egy évben csak egyszer végezhető el, már a kezelést követően rendkívül látványos, majd az azt követő 3-6 hónapban fokozatosan éri el a végleges hatást.

 
A forradalmian új technológia lehetővé teszi, hogy az ultrahanggal egészen mélyen, akár az izomfelszíni rétegben is tudjunk kezelni, ahová semmilyen más non-invazív eljárás nem tud eljutni. Garantált a láthatóan feszesebb, rugalmasabb bőrkép és a hosszú távú hatás. A precízen meghatározott fókuszpontú ultrahang hullámok a bőr meghatározott rétegében 65 ̊C-fölötti hőmérséklettel elősegítik a kollagén és elasztin rostok termelődését35 év fölött a kezelés elsődleges célja a bőr megereszkedésének megelőzése, míg 45 év fölött a megereszkedett bőr megemelése, újra feszessé, rugalmassá tétele.

A kezelés főként a megereszkedett, gravitáció által meggyötört bőrre a leghatásosabb, hiszen a lágy részekre fókuszál. 1-2 mm-t emel a szemöldökön, feszesíti a száj melletti mély ráncokat, jelentősen megemeli a megerszkedett tokát és feszesíti a dekoltázst.

A kor előrehaladtával a kollagén és elasztin rostok száma csökken, a szalagok, izmok gyengülnek, a bőr megereszkedik. Ezt a folyamatot a HIFU technológiával visszafordíthatjuk.

A HIFU kezelés vitathatatlanúl az egyik leghatékonyabb kozmetikai szépészeti beavatkozás napjainkban, azonban rendkívül fontos hangsúlyozni, hogy a várt eredmény csak és kizárólag az alábbi feltételek megléte esetén teljesülhet.

Alapvető feltétel egy  olyan kezelő berendezés, mely nem csak papíron tudja az elvárható paramétereket, illetve, hogy rendelkezik a minősítési és garanciális okmányokkal. A másik igen fontos szempont a kezelő személyének szakmai felkészültsége, képzettsége (lásd.: képzést igazoló okmányok), hitelessége. A két szempont együttes megléte biztosítja csak, hogy a kezelési folyamat végén az elért eredmények találkoznak a vendégek elvárásaival.

Miért más a HIFU arclifting?

 • műtét nélkül megemeli a fáradt, logó arcbőrt
 • nincsenek műtéti hegek, nincs felépülési idő
 • természetes, újra kisimult és élettel teli bőrkép
 • az eredmény látványos és tartós
 • kezelés után azonnal látható a feszesebb bőrkép
 • csupán egy kezeléssel akár éveket fiatalodik az arcbőr
 • serkenti a bőr kollagén és elasztin termelését
 • javítja a bőr textúráját
 • precíz fókuszpontú, biztonságos eljárás

A HIFU eljárás alapja az egyedülállóan pontos és stabil fókuszpont

A mikrofókuszált ultrahang lényege, hogy a kezelőfej speciális kiképzésének köszönhetően az ultrahang hullámok egy meghatározott mélységben létrehozott fókuszpontban felerősítik egymás hatását. A fókuszpont mérete és alakja meghatározó kérdés. Minél kisebb és pontszerűbb ugyanis a fókuszpont, annál hatékonyabb és biztonságosabb a kezelés, hiszen ezáltal biztosítható, hogy az energia az elvárt hatást érje el a fókuszpontban, miközben a bőr felszíne nem ég meg, és a környező szövetek épek maradnak.

A HIFU különlegessége, hogy a fókuszpont meglehetősen határozott, és tojás alakú, ezáltal biztonságosabbak, és jobbak a kezelési eredmények.

A HIFU kezelés előnye, hogy a bőrfiatalítás háromféle mélységben végezhető vele, a készülék még az egyéb eljárások által nem érintett SMAS (Superficial Muscular Aponeurotic System – izomfelszíni) réteget is eléri mindamellett, hogy a felszínhez közelebbi, finom ráncokat is eredményesen kezeli.

A HIFU-t először az orvosi praxisban használták. Esztétikai kezelések esetében a HIFU energia célzottan a mély dermis, a szubkután vagy az SMAS (Superficial Muscular Aponeurotic System – izomfelszíni) rétegekbe juttatható. 


Az elérhető behatolási mélység adja a HIFU kezelések nagy előnyét más technológiákkal szemben az arcfiatalításban. Míg más eljárásokkal legfeljebb a dermis mély rétegeit érjük el, addig a HIFU képes ez alá, a szubkután réteg alatt elhelyezkedő izomfelszínhez is eljutni, megsokszorozva ezzel a kezelések eredményességét. A mélység nem hozzávetőleges, hanem nagyon pontosan meghatározott, éppen ezért a kezelések nagyon precízek és biztonságosak.

A hő hatására a szövetekben egy azonnali kontrakció történik, ami már kezelés után látványosan feszesebb bőrképet eredményez.

A fókuszált ultrahang kezelőfej kiképzésének köszönhetően az abból kilépő hullámok egy pontban jelentősen felerősítik az akusztikus energiát. Amikor a hőmérséklet a célterületben 47 °C fölé emelkedik (ez a fehérjék kicsapódásának határértéke), koagulációs zóna keletkezik a szövetekben. A gyógyulási folyamat a környező ép szöveteknek köszönhetően rövid időt vesz igénybe. A gyógyult terület feszesebb és rugalmasabb, több kollagént és elasztint tartalmaz, tartósan fiatalos képet mutat.


Miért fontos a SMAS réteg?

A SMAS a Superficial Muscular Aponeurotic System. Egy vékony hártya, ami az izmok fölött helyezkedik el (olyan, mint a marhahúson az a vékony fehér réteg), és meglehetősen nagy súlyt tart. Ha ez a hártya elveszíti a rugalmasságát, és megnyúlik, akkor nem tudja ellensúlyozni a gravitációt, vagyis elkezd az arcunk a padló felé közelíteni. Az arc megereszkedéséért ez a réteg felelős a legnagyobb mértékben.

Éppen ezért, ha igazán látványos lifting hatásra vágyunk, akkor fontos a SMAS kezelése. A korábban elérhető hő alapú arcfiatalító eljárások egész egyszerűen nem érték el ezt a réteget. Még a lézeres kezelések sem. A SMAS rétegig csak a sebészi szike ért le mindezidáig. Éppen azért nyújt minden korábbinál látványosabb eredményeket a HIFU kezelés, mert célzottan képest ezt a réteget kezelni, közvetlenül feszesíteni.


Éppen ezért fontos, hogy legyen a készüléknek 4,5mm-es feje (és hogy azt használják is a kezelés során), mert a 3mm-es és a 1,5mm-es kezelőfej nem ér le idáig! Ha nem kap kezelést a 4,5mm-es fejjel, akkor egészen egyszerűen nem kapja meg azt a lényeget, amiért a pénzt kiadta. 

Milyen területeken alkalmazható a kezelés?

A fókuszált ultrahangos (HIFU) kezeléssel látványos és rövid időn belül jelentkező fiatalodást érhetünk el, az egész arcon, illetve a nyak területén. Az alábbi változásokra számíthatunk:

 • Bőrfeszesítés: A szemöldök és a homlok bőre feszesebbé válik
 • A periorbitális ráncok, azaz a szem sarkában jelentkező szarkalábak mennyisége és mélysége csökken
 • A fókuszált ultrahangnak köszönhetően toka bőre kevésbé lesz megereszkedett
 • Az arcbőr feszesebbé és rugalmasabbá válik
 • A bőr színe világosodik
 • A nyak, a mellkas és a dekoltázs bőre feszesebbé és kevésbé ráncossá válik
 • Az aknés hegek száma csökken, színük világosabbá válik; a tág pórusok összehúzódnak, a további aknék kialakulásának üteme csökken
 • A nazolabiális redő, azaz az orr széltől a száj szélei felé futó ránc mélysége és láthatósága is csökken a fókuszált ultrahang jóvoltából

Magas frekvencia (Nagy intenzitás)

A magas frekvencia a HIFU technológia esetében nagyobb energiát és finomabb fókuszpontot eredményez, ezáltal mind az eredmények mind a biztonság szempontjából előnyös. A rövid impulzus gondoskodik arról, hogy kizárólag a célszöveteket érje hőkárosodás. 

Az HIFU 4-10 MHz energiát fókuszál a bőr 1,5 mm-es, 3 mm-es és 4,5 mm-es mélységébe.

Szabadalmaztatott eljárással pontosan megvizsgálható, hogy a leadott energia hogyan (milyen nagyságú és alakú fókuszpontban) jelenik meg a szövetben. Ezzel az eljárással vizsgálnak és mérnek be minden egyes kezelőfejet, így biztosítva, hogy csak tökéletes kezelőfejekkel történhessen kezelés.

Az azonnali, kezelés után látható eredmények mellett, a hosszú távú hatás kb. 2-3 hónap alatt alakul ki és akár 1,5-2 évig is tart.

Miért érdemes kipróbálni a fókuszált ultrahangos HIFU kezelést?

Annak, aki a különböző lifting hatást ígérő krémekben, arcpakolásokban, szérumokban és a korábban kipróbált kozmetikai kezelésekben csalódott, a plasztikai műtétet viszont túl drasztikus megoldásnak találja, így nem szeretne kés alá feküdni, ideális megoldás a HIFU kezelés. A fókuszált ultrahangos bőrfeszesítő technológiának köszönhetően a vendég az alábbi előnyöket élvezheti:

 • Bőre újra fiatalossá, rugalmassá és feszessé válik
 • Az eredmény rövid időn belül jelentkezik
 • Műtét nélkül tehető fiatalosabbá a bőr
 • Nem szükséges befeküdni egy klinikára, nincs felépülési idő, sem műtéti hegek
 • Az eredmény tartós és szembetűnő
 • Biztonságos eljárás, hatása orvosilag igazolt
 • A kezelés serkenti az elasztin- és kollagéntermelést, így a bőr öregedése lelassul

Milyen eredményre számíthat?

 • a kezelés után azonnali lifting hatás észlelhető
 • a kezelés után két-három héttel már megkezdődik a változás
 • a végső állapot 3-6 hónap után alakul ki, hiszen a kollagén újraépüléséhez idő kell

Mikor nem végezhető el a kezelés?

A HIFU fókuszált ultrahangos lifting kezelés abban az esetben nem végezhető el, ha a kezelendő felületen az alábbiak valamelyike található:

 • nyílt seb a kezelt felületen
 • aktív vagy fém implantátumok (pl.: pacemaker) a kezelési területen
 • feltöltéssel kezelt bőrfelület 6 hónapon belül
 • keloid (a sarjszövet jóindulatú burjánzása)
 • súlyos vagy cisztás akné

Mi a teendő a fókuszált ultraangos kezelés után?

A minél gyorsabb és tartósabb eredmény érdekében a fókuszált ultrahangos lifting kezelés után érdemes megfogadni pár tanácsot. A beavatkozást követően 1-2 hétig ajánlott mellőzni a bőr felmelegedésével járó tevékenységeket (szaunázás, intenzív testedzés, kemény fizikai munka). Nem ajánlott olyan bőrápoló termékeket használni, amelyek eltömítik a bőr pórusait, illetve mellőzzni kell a bőrradírt és a halványító készítményeket. Lehetőleg kerülni kell a dohányzást, javasolt a C-vitamin szedése (amely támogatja a kollagén újraépülését), illetve a nagy mennyiségű folyadék bevitele. Ha mindezeket betartja, a HIFU kezelés látványos eredményét sokáig élvezheti.