Mezoterápia

Mezoterápia tű nélkül

A tű nélküli mezoterápia kifejezés arra utal, hogy a Meso Sense készülék segítségével, majdnem olyan hatékonyan tudjuk bejuttatni a steril, analítikai tisztaságú hatóanyagokat a bőr legmélyebb rétegébe illetve akár még mélyebbre is (bőralja), mint a hagyományos mezoterápiás kezeléssel.

A mezoterápiára való utalás másik oka az, hogy a készülék által kibocsátott speciális elektromágneses hullámok - az igen vékony és finom mezoterápiás tű által a bőr szarurétegén (barrier) nyitott szúrcsatornákhoz hasonló - virtuális nyílásokat hoznak létre a bőrfelszíntől a mélyebb rétegek felé. Ezeken keresztül a bőrre felvitt bármely hatóanyag (molekulasúlytól függetlenül!) egyedülállóan hatékony módon penetrál (felszívódik) a bőrbe. összehasonlítva más penetráció (felszívódás) növelő módszerekkel.

Mivel a készülék a mezoterápiához hasonlóan a hatóanyagokat kivételesen eredményesen és változatlan formában juttatja be a bőrbe, így csak analítikai tisztaságú és steril készítmények használata megengedett (ugyanúgy, mint az injekciós kezelések esetén), amelyek semmilyen fölösleges adalékot nem tartalmaznak.

A bőrnek egyébként sincs egyáltalán semmi szüksége a hagyományos kozmetikumokban található konzerváló szerekre, festék- és illat anyagokra! Sőt nemhogy nincs szüksége rájuk, de azok hosszú távú használat esetén csak mindenféle bajok forrásai számára.

Nagy előnye még az eljárásnak, hogy gyakorlatilag veszélytelen. Ez azt jelenti, hogy a készülékkel (a megfelelő analítikai tisztaságú és steril hatóanyagok használata esetén) kellemetlen mellékhatások okozása veszélyének esélye majdnem nulla százalék, mivel a kellemetlen és nem kivánatos mellékhatásokat általában a fent említett nem kivánatos segédanyagok váltják ki és nem pedig a hatóanyagok.

Az alábbi problémák esetén végezhetőek rendkívül hatásos kezelések a készülék segítségével és a felsorolt hatóanyagokkal:

  • Arc, nyak, dekoltázs, kézfej, stb. bőrének fénykárosodása és egyéb problémái (pigmentáció, szeborrea, akne, stb...): hialuronsav, multivitamin komplex , A-vitamin, B-vitamin komplex, C-vitamin, gingko biloba kivonat, centella asiatica kivonat, organikus szilícium, DMAE, stb...
  • Bőrrenyheség, bőrmegereszkedettség: organikus szilícium, DMAE, centella asiatica kivonat, stb...
  • Cellulit (narancsbőr): koffein, melilot-rutén, stb...
  • Lokális lefogyhatatlan zsírpárnák: foszfatidilkolin, L-karnitin, articsóka kivonat, stb...
  • Striák (terhességi csíkok): DMAE, eszenciális aminósavak, hialuronsav, stb...

A klasszikus mezoterápiát több mint ötven éve végezzük az orvosi gyakorlatban. A kezelés lényege, hogy a megfelelő helyre apró tűszúrásokkal bejuttatott kis mennyiségű hatóanyaggal jelentős pozitív biológiai hatást tudunk elérni a szervezet legkülönfélébb betegségeinek kezelésében. A mezoterápiát az esztétikai bőrgyógyászat és a testkezelés is alkalmazza, de a hatóanyagok bejuttatása itt is ugyanaz volt, vagyis sorozat-tűszúrásos kezelést alkalmaztunk manuálisan, vagy gépesítve. A tűs módszer miatt a páciensek egy része visszariadt a kezeléstől, illetve sokan nem engedhették meg a szúrások helyén esetlegesen kialakult kisebb bevérzések felszívódásához szükséges 1-3 napos kényszerpihenőt.

2003-ban drámai felfedezést tett két észak-amerikai orvoskutató (Peter Agree, Roderick Mackinnon), melyért kémiai Nobel-díjban részesültek. Kimutatták a sejtmembránokban a protein és az aquagén csatornákat (aquaporin-2), amelyeket speciálisan modifikált rádiófrekvenciával meg is tudtak nyitni. Így sejtszintű penetrációt hoztak létre nemcsak a hámban, hanem a bőr alatti mély szövetekben is. A megnyitott csatornák segítségével a sejtekbe a legkülönbözőbb ionos és nem ionos, különböző méretű víz- vagy zsíroldékony anyagok bevitele vált lehetővé nagy mennyiségben (0,25g-1,5g percenként).

A felfedezés forradalmasította a lokális hatóanyag-bevitelt, eredményesebb, mint az iontoforézis, hatékonyabb, mint az ultrahangos sonoforézis, és több mint a tűs mezoterápia, hiszen itt a hatóanyag bejutása biztosított, de a sejtszintű anyagfelvétel nem. Gyorsul a hámon, a faggyú- és a verejtékmirigyen keresztüli transzcelluláris és intercelluláris anyagvándorlás. Ráadásul nincsenek mellékhatások, nincs vérzés, nincs fájdalom, nincs gyógyulási idő. A protein és aquagén csatornák megnyitását elektroporációnak nevezzük. A módszer nemzetközi szakirodalomban meghonosodott neve az IMRF szisztéma. A rádiófrekvenciás hullámok teljesen reverzibilisen "kezelik" a sejtmembránt, károsodást nem idéznek elő, a kezelés után a megnyílt csatornák záródnak, de a bevitt anyagok bent maradnak, és kifejtik sejtszintű hatásukat.

Az elektroporációval legyőzhető a hám barrierfunkciója, amit a következő mérési eredmények bizonyítanak az egyszerű lokális kezeléssel való összehasonlításban:

600%-kal több hatóanyag a szarurétegben

1200%-kal jobb hatóanyag-penetráció a hámban

4000%-kal több hatóanyag a bőralatti kötőszövetben

Az elektroporáció alkalmazásával kész koktélkeverékek és egyénileg összeállított mezoterápiás koktélok is bevihetőek a bőr mély rétegeibe. Az esztétikai kezelésekben a forradalmian új rádiófrekvenciás módszert alkalmazzuk a mezolift, a mezocellulit, a lipolizáló-alakformáló, a mezohaj, a mezostria és a mezopigment kezelésekben.

A terápiát nem végezhető terheseknél, epilepsziásoknál, pacemakerrel rendelkezőknél, súlyos aknés pácienseknél.